Mijn reis van het familiebedrijf naar het volgen van mijn eigen pad

Werken in een familiebedrijf is bijzonder – je deelt een visie, werkt nauw samen en voelt diepe verantwoordelijkheid. Toch besefte ik dat mijn eigen pad ergens anders lag. Voor mij betekende dat het starten van mijn eigen bedrijf, waar ik nu met net zoveel passie en toewijding aan werk als destijds in het familiebedrijf. In deze blog wil ik jullie vol enthousiasme meenemen op mijn reis: van de waardevolle jaren bij Varkenshandel Dijk, de uitdagingen die ik tegenkwam, tot de spannende stap om mijn eigen koers te varen.

Het ontstaan van Varkenshandel Dijk

Mijn ondernemersverhaal begint bij mijn opa, die ooit een eigen varkenshouderij had en besloot zijn eigen varkens te verkopen. Het duurde niet lang voordat het nieuws zich verspreidde, en al snel begon hij ook de varkens van buren en andere varkenshouders in de regio te verhandelen. Zo werd Varkenshandel Dijk geboren. Wat ooit kleinschalig begon, groeide gestaag. Met de komst van mijn vader, Hendrie, en mijn oom Jan, die later in het bedrijf stapten, veranderde alles. De eerste vrachtwagen werd gekocht, waardoor het transport in eigen beheer kon plaatsvinden en het bedrijf steeds verder kon uitbreiden. De broers werkten onvermoeibaar samen om Varkenshandel Dijk tot een toonaangevende speler in Nederland te maken. Dankzij strategische overnames in Noord- en Oost-Nederland werd de handel uitgebreid, en er werden medewerkers aangenomen om de groeiende vraag aan te kunnen.

De Vijf Jaar bij Varkenshandel Dijk

In 2019 besloot ik om fulltime aan de slag te gaan bij ons familiebedrijf Varkenshandel Dijk. Een bewuste keuze na diverse ervaringen bij andere bedrijven en een periode waarin ik al één dag per week met plezier bij Varkenshandel Dijk werkte. Deze tijd in het familiebedrijf gaf me waardevolle inzichten, niet alleen in het vak zelf, maar ook in wat het betekent om te ondernemen en verantwoordelijkheid te dragen. Mijn taken lagen vooral op het gebied van het managen van de (financiële) administratie, HR voor zo’n 50 medewerkers, en het leiden van nieuwe projecten.

De Familieband

Werken in een familiebedrijf heeft vele mooie kanten. Het is een bijzondere ervaring om samen met je familie iets op te bouwen, waarbij je een gezamenlijke visie deelt, snel communiceert en een diep vertrouwen in elkaar hebt. Dit vormt een solide basis en maakt de samenwerking zowel effectief als plezierig. Er is een natuurlijke verbondenheid die ervoor zorgt dat iedereen met dezelfde passie en betrokkenheid werkt aan het succes van het bedrijf.

Natuurlijk brengt het ook uitdagingen met zich mee, zoals het gescheiden houden van werk en privé. Tijdens mijn tijd bij Varkenshandel Dijk merkte ik hoe werk gerelateerde onderwerpen makkelijk het gezinsleven binnendrongen, en privézaken soms doorspeelden op de werkvloer. Het was soms lastig om als familielid tegelijkertijd de zakelijke pet op te hebben. Toch zagen we dit vooral als een teken van onze betrokkenheid en niet als een belemmering.

Om balans te vinden, probeerden we aan de keukentafel het werk even los te laten en alleen over andere zaken te praten. Dat lukte natuurlijk niet altijd, want de gezamenlijke trots en passie voor het familiebedrijf zorgden er vaak voor dat we nog net iets langer doorgingen over dat ene geslaagde project.

Ondanks deze uitdagingen was mijn tijd in het familiebedrijf van onschatbare waarde. Het werken met de mentaliteit alsof het bedrijf van jezelf is, en de waardevolle ondernemerslessen die je onderweg leert, hebben me enorm geholpen in mijn persoonlijke groei als ondernemer. De hechte familiebanden boden juist veel voordelen: mijn vader en ik konden elkaar vaak zonder woorden begrijpen, iets wat je in een normale werkrelatie zelden tegenkomt. Die bijzondere connectie maakte ons samenwerken des te krachtiger en heeft mij veel waardevolle inzichten opgeleverd.

Betrokkenheid en Korte Lijnen

Vanuit mijn ervaring als HR-manager binnen het familiebedrijf merkte ik dat medewerkers het vaak waarderen om in een familiebedrijf te werken, omdat ze direct de passie en bevlogenheid van de ondernemers ervaren. De betrokkenheid van de familieleden straalt vaak door naar de hele organisatie, waardoor ook medewerkers zich persoonlijk verbonden voelen met de doelen en waarden van het bedrijf. De korte lijnen en platte organisatiestructuur zorgen ervoor dat iedereen gemakkelijk met elkaar kan communiceren. Dit maakt niet alleen de samenwerking vlotter, maar creëert ook een omgeving waarin de input en ideeën van medewerkers écht worden gewaardeerd en gehoord. Hun betrokkenheid wordt gezien en hun inzet maakt een direct verschil. Omdat je als ondernemer je voor de volle 100% inzet voor het bedrijf, straal je die passie ook uit naar je team. Dit heeft een positief effect op de motivatie en productiviteit van de medewerkers, die zich hierdoor nog meer verbonden voelen met het succes van het bedrijf. Deze persoonlijke benadering en het gevoel dat hun werk ertoe doet, maakt dat veel mensen zich prettig voelen en met trots werken binnen een familiebedrijf.

Duidelijke Verantwoordelijkheden en Rollen

Tijdens mijn tijd in het familiebedrijf leerde ik hoe essentieel duidelijke verantwoordelijkheden en rollen zijn. In een familiebedrijf is het soms verleidelijk om taken op een informele manier te verdelen, maar dit kan leiden tot verwarring en zelfs spanningen. Bij Varkenshandel Dijk hadden de verschillende familieleden elk hun eigen specifieke verantwoordelijkheden en rollen. De diversiteit in achtergrond en ervaring zorgde ervoor dat we elkaar perfect aanvulden, wat de samenwerking versterkte en voorkwam dat er ’twee kapiteins op één schip’ waren. Door heldere verantwoordelijkheden te definiëren, konden we niet alleen efficiënt samenwerken, maar ook elkaar aanspreken en scherp houden. Dit zorgde ervoor dat belangrijke zaken niet tussen wal en schip raakten en beslissingen snel en doeltreffend werden genomen. Medewerkers wisten precies bij wie ze moesten aankloppen, wat van cruciaal belang was in een sector waar snelheid en precisie essentieel zijn.

Mijn eigen pad

Na een aantal jaren werken binnen het familiebedrijf, kwam steeds vaker de vraag op of ik het bedrijf zou overnemen. Familie, vrienden en collega’s zagen mijn rol binnen het bedrijf groeien en vroegen zich af wat de toekomst zou brengen. In Nederland is er nog vaak de verwachting dat een familiebedrijf door de volgende generatie wordt voortgezet. Veel bedrijven dragen nog steeds de ‘en zonen’-titel in hun naam, net zoals dat bij ons het geval was: Varkenshandel C.B. Dijk en zonen, Bergentheim, later veranderd naar Varkenshandel Dijk. Toch zie je een verschuiving, waarbij de jongere generatie vaker kiest voor hun eigen weg. Het is prachtig als een succesvol bedrijf binnen de familie kan blijven, maar de vraag of je er geschikt voor bent, blijft altijd relevant.

Mijn kracht lag in projectmanagement, personeelsbeleid en het optimaliseren van interne bedrijfsprocessen. De kernactiviteit van het bedrijf, de handel in varkens, stond echter verder van mij af. Hoewel ik veel respect heb voor de industrie en wat mijn familie heeft opgebouwd, voelde ik dat mijn eigen passie en vaardigheden beter tot hun recht zouden komen in een andere richting. Waar mijn vader en oom waren opgegroeid op de boerderij en echte varkensspecialisten waren, bracht ik mijn jeugd door bij het familiebedrijf, maar dan tussen de vrachtwagens en medewerkers op de locatie. Bovendien had ik van dichtbij gezien dat de handel een bijzondere sector is, waarin je altijd onder tijdsdruk staat. In onze branche was ‘morgen komt wel’ geen optie; alles moest dezelfde dag geregeld zijn vanwege het welzijn van de dieren. Dit bracht veel stress met zich mee, en je moest altijd paraat staan.

Een paar jaar geleden besefte ik dat ik niet de ambitie had om het bedrijf over te nemen. Toen ik moeder werd van ons eerste zoontje – inmiddels hebben we twee zoontjes van 3 jaar en 9 maanden – begon ik te realiseren dat mijn eigen pad anders zou zijn. Langzamerhand begon ik mijn focus te verleggen en zochten we een geschikte kandidaat om mijn HR-functie over te nemen. Deze inzichten heb ik alleen kunnen verkrijgen door die jarenlange ervaring binnen het familiebedrijf. Hoewel ik het bedrijf niet heb overgenomen, waren die jaren van onschatbare waarde. Ze hielpen me mijn eigen koers te bepalen, en uiteindelijk leidde dat tot de oprichting van mijn eigen onderneming: DijkKracht.

 De Toekomst

Nog voordat ik bij het familiebedrijf aan de slag ging, hadden mijn vader Hendrie en mijn oom Jan de strategische keuze gemaakt om de samenwerking te intensiveren met Handelshuis Schuttert, een andere grote speler in de markt. Deze samenwerking zorgde ervoor dat we onze positie bij slachterijen en belangrijke handelspartners konden versterken, terwijl we ook flexibeler werden in het gebruik van ons wagenpark. In een krimpende markt, waar varkenshouders en slachterijen steeds groter werden, moesten we als handelaar een antwoord hebben op deze schaalvergroting. De samenwerking leverde een win-winsituatie op, zowel voor ons als handelaar als voor de varkenshouders.

Toen ik eenmaal besloot mijn eigen weg te volgen, kwamen er gesprekken op gang over de toekomst van Varkenshandel Dijk. Hoewel ik een broer en zussen heb, had niemand van ons de ambitie om het bedrijf over te nemen. Mijn vader was eind vijftig en had nog prima een aantal jaren door kunnen werken, maar toen de mogelijkheid van verkoop zich aandiende, gingen we alle opties zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Uiteindelijk leidde dit begin dit jaar tot de verkoop van Varkenshandel Dijk. Het was voor ons essentieel dat de continuïteit voor zowel de medewerkers als de klanten gewaarborgd bleef.

Samen met mijn vader heb ik de verkoopstrategie uitgewerkt. Ik was aanwezig bij de gesprekken en zorgde ervoor dat alle juridische zaken in orde werden gemaakt. Voor mijn vader was het een zeer emotionele beslissing, want het bedrijf was zijn levenswerk en hij had een sterke band met zowel klanten als medewerkers. Omdat ik eerder al had besloten om voor mezelf te beginnen, kon ik iets meer afstand nemen en de situatie met een nuchterdere blik bekijken. Zo hielden we elkaar scherp tijdens dit proces. Het was een spannende tijd voor ons beiden, en wanneer je eenmaal deze stap zet, weet je nooit helemaal zeker of je er goed aan doet of dat het juiste moment is.

Wanneer je een bedrijf verkoopt, is het belangrijk om te leren loslaten. Vaak zie je dat ondernemers na de verkoop nog enkele jaren betrokken blijven, terwijl de nieuwe eigenaar de leiding overneemt. Persoonlijk zou ik dit niet adviseren. De nieuwe eigenaar wil zijn eigen koers kunnen varen, en de verkoper, die altijd zijn eigen richting heeft gevolgd, moet nu iemand anders volgen. Dit leidt vaak tot wrijving en irritaties. Een verkoop is een emotionele stap waarbij je een hoofdstuk afsluit en zorgvuldig moet afwegen of het de juiste keuze is. En doordat de liefde voor het familiebedrijf altijd blijft bestaan, zal het afsluiten van dit hoofdstuk altijd een dubbel gevoel geven.

Terugblik

Als ik terugkijk op mijn ondernemersreis, voel ik vooral dankbaarheid – in het bijzonder voor mijn vader, Hendrie. Hij gaf me niet alleen de kans om mee te werken in ons familiebedrijf, Varkenshandel Dijk, maar heeft me ook waardevolle lessen meegegeven over doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid en de handelsgeest. Mijn vader heeft altijd hard gewerkt, en zijn toewijding aan het bedrijf en de familie heeft me diep geïnspireerd.

Terug naar home